Close

PARADENTOZA – rješavanje parodontološkim mikrokirurškim zahvatima

Nažalost povlačenje zubnog mesa tj. gingive što je suštinski povlačenje kosti i paradontalni jaki džepovi čest su problem pacijenata. Čest je to razlog da se na kraju zubi moraju i izvaditi. Zato pacijent te probleme kada vidi na relativno još dobrim zubima ne smije zanemariti i ne mora prepustiti samo zahvatima koji zaustavljaju paradentozu nego mogu se kiruškim zahvatima koje radimo te zone i drastično poboljšati i vratiti zubno meso na staru razinu.   Paradontalnim tretmanima kao što su dubinsko čišćenja kamenca, kiretaža upalnih stanica, upute o pravilnoj kućnoj higijeni i postupanju, otklanjanje uzroka koji je doveo do takvog stanja su apsolutno nužni ali neće vratiti zubno meso gdje je bilo niti stvoriti ponovo kost nego samo zaustaviti napredovanje.

Jedino parodontalnom kirurgijom i zahvatima koji su vrlo precizni možemo to vratiti. Rezultati vraćanja gingive nakon takvih zahvata nisu uvijek ogromni ali u svakom slučaju su jako značajni za budučnost tih zubi. Takve zahvate u našoj ordinaciji radi vrhunski pecijalista paradontologije.

paradentozaogolio se korijen zuba

Prije i poslije zahvata preseljenja vezivnog transplantata sa nepca na donju jedinicu gdje je zubno meso bilo jako povučeno i ogolio korjen zuba. Crte pokazuju uspjeh vraćanja gingive u normalnu razinu.

Za povučenu gingivu radimo najčešće ZAHVAT PRESELJENJA VEZIVNOG TRANSPLANTATA SA NEPCA , a rjeđe zahvat  nadomještavanja povučene gingive PREKRIVANJEM POSEBNIM MEMBRANAMA U KOMBINACIJI SA A- PRF SISTEMOM IZ VLASTITE PLAZME koji radimo gdje je potrebno to u većim regijama.Zatvaranje paradontalnog džepa radimo KIRUŠKIM ZAHVATOM GDJE DŽEP PUNIMO UMJETNOM KOSTI U KOMBINACIJI SA ODREĐENIM SVJETSKIM PREPARATIMA

ZAHVAT PRESELJENJA VEZIVNOG TRANSPLANTATA SA NEPCA 
Kako to radimo: Naš specijalista paradontolog uzima  jako tanki sloj sluznice sa nepca pacijenta i prešije ga na mjesto gdje se zubno meso povuklo. Šivanje je tu jako važan momenat, relativno dugo traje, vrlo je precizno, koncem i šavovima kao za najprecizniju estetsku kirurgiju.Taj zahvat tokom izvođenja u ordinaciji ništa ne boli ali iza zahvata nepce malo peče i sve malo boli što prolazi jednom tabletom. Za tjedan do deset dana dolazi do zacjeljivanja. Finalni rezultat vidljiv za mjesec dana od zahvata.

Kad koga radimo takve zahvate: 
Naročito su takvi zahvati potrebni i efikasni kod zubi koji su inače bez puno problema i koji su lijepi ali postoje u određenim zonama  problemi povučene gingive na pojedinim zubima ili manjim zonama. Isto tako takve zahvate je moguće raditi kod pacijenata koji su disciplinirani i imaju ili će imati nakon naših uputa odličnu zubnu higijenu.

Karakteristike tretmana: 
za njega je potrebna velika stručnost i preciznost što naš paradontolog apsolutno ima jer to i predaje drugim doktorima. Rezultati su u milimetrima i nisu za pacijenta koji globalno u cijelim čeljustima ima problem povučene gingive. Takav zahvat je relativno skup ali je jedini način vraćanja gingive i kod zubi gdje pojedinačni zubi ili manji segment imaju taj problem je apsolutno nužan i odličan način rješavanja tog problema.