Close

CAD CAM tehnologija izrade navlaka, mostova i ljuskica

U današnje vrijeme KOMPJUTERIZIRANA izrada protetskih nadomjestaka (navlaka, mostova, ljuskica, “keramičkih plombi” – inlaya, onlaya, overlaya) ili samo baze tih protetskih radova postala je neizostavni dio stomatološke svakodnevnice.

U zubnoj ordinaciji Dental Estetic Studio izrada ljuskica, navlaka i mostova je svakodnevni posao visokoeduciranih i stručnih doktora dentalne medicine, a posebnu važnost u tom procesu imaju i DVA ZUBNA LABORATORIJA i zubni tehničari bez kojih nebih stvarali takve radove izuzetne estetike i  prirodnosti. U zubnom laboratoriju naši zubni tehničari izrađuju kompjuteriziranim sustavom CAD/CAM virtualno modeliraju na kompjuteru i na kompjuteriziranoj glodalici izrađuju bezmetalne baze za mostove, navlake i ljuskice i nakon toga na tu bazu tehnikom slojevanja porculanom individualiziraju rakve radove do visoke estetike, prirodnosti i transparencije.

Zato uz znanje i stručnost doktora dentalne medicine, izutetno je važna suradnja s dobrim zubotehničkim laboratorijem, tj.zubnim tehničarom.

Dobar tehničar koji redovno obnavlja svoja znanja i prati inovacije na tržištu, može odgovoriti na visoke estetske i funkcijske zahtjeve pacijenata kada su u pitanju ljuskice, navlake i mostovi. Zubna ordinacija Dental Estetic Studio surađuje upravo s takvim zubnim tehničarima koji vode najpoznatije zubotehničke laboratorije u Hrvatskoj.

Postoje razne tehnologije izrade protetskih nadomjestaka (navlaka, mostova, ljuskica, “keramičkih plombi”), ali jedna od danas najčešće korištenih i uznapredovalih je CAD-CAM TEHNOLOGIJA (engl.”computer-aided design – computer-aided manufacturing”) – računalno vođen dizajn – računalno vođena proizvodnja.

 

O čemu se radi?

Riječ je o složenom sustavu kompjuterskog planiranja i dizajna ljuskica, navlaka i mostova, po kojem se potom izrađuju isti.

Princip CAD CAM tehnologije je sljedeći:

  1. skeniranje otiska uzetog u ustima pacijenta ili skeniranje modela izlivenog iz otiska
  2. u računalu vidimo model koji odgovara situaciji u ustima pacijenta nakon brušenja za ljuskice, navlake, mostove
  3. na tom elektroničkom modelu dizajniramo buduću ljuskicu, navlaku, most (“computer-aided design”), tj.najčešće njihovu osnovnu konstrukciju, izuzetno rijetko do konačnog oblika i veličine
  4. kada je tehničar zadovoljan dizajnom, zadaje računalu naredbu da krene “glodati” keramički blok – “computer-aided manufacturing”
  5. u glodalici se izradi osnovna konstrukcija koja je spremna da ju se preciznim nanošenjem dodatnih slojeva porculana individualizira do konačne boje i oblika.

 

Prednosti bezmetalne protetike izrađene CAD/CAM tehnologijom i individualizirane porculanom u usporedbi sa metal porculanskim navlaka i mostovima:

1) veća preciznost

2) biokompatibilnost

3) prirodnija estetika

 

CAD-CAM tehnologija danas je neizostavni dio izrade ljuskica/navlaka/mostova iz cirkon porculana ili staklenog porculana, materijala koji zadovoljavaju danas izuzetno visoke estetske i funkcijske zahtjeve pacijenata, a koje koristimo u Dental Estetic Studiu. Takvi materijali će omogućiti trajnost i čvrstoću budućih protetskih radova, a estetski će oponašati prirodni zub do savršenstva! Takve protetske radove, od brušenja do cementiranja radi dr Knego u suradnji sa svojim doktoricama, a svi zahvati popraćeni su bezbolnošću i ugodnom atmosferom kako bi se pacijent što ugodnije osjećao.

Cirkon porculanom i staklenim porculanom moguće je postići prozirnost, prirodnost, a opet svježinu osmijeha na obostrano zadovoljstvo pacijenta i doktora dentalne medicine a nama u Dental Estetic Studiu uvijek je to cilj.