Close

A što su abutmenti ili nadogradnja?

Abutmenti su vanjske nadogradnje koje se pričvrste vijcima u implantate i oni nose navlaku  Oni imitiraju svojim oblikom i veličnom brušeni zub, tako da se na njih izrađuje navlaka/krunica ( cirkon ili Emax)  ili ukoliko ih je više nose most najljepše u cirkon porculanu.

Nakon ugradnje implantata čekamo najčešće 3-4 mjeseca period sraštavanja (oseointegraciju) implantata s kosti kada se  izrađuju abutment i na njega navlaka.

U Dental Estetic Studiu, ugrađujemo  MIS ili Nobel implantati, jedni od danas najkvalitetnijih sistema na tržištu, a ugrađuje ih kirurg s dugogodišnjim iskustvom. Abutmenti koje na implantate stavljamo su originalni proizvod od navedenih proizvođača (MIS,Nobel) i točno odgovaraju dimenzijama ugrađenih implantata.

VRSTE ABUTMENTA NA IMPLANTATIMA

Abutmente možemo podijeliti prema nekoliko kriterija:

 1. dimenzijama (odgovaraju dimenziji ugrađenog implantata)
 2. materijalu od kojeg je izrađen (metalni – indiciran za stražnju regiju usne šupljine radi iznimne čvrstoće i stabilnosti; cirkonski u boji zuba– visoko estetski, stavljamo ga u prednju regiju da bi spriječili prosijavanje tamnog ruba metalnog abutmenta i da bi postigli što bolju estetiku buduće krunice na implantatu što je kod nas u Dental Estetic Studiu od iznimne važnosti.
 3. nagibu (ravni ili pod kutem – ovisno o položaju implantata)
 4. načinu izrade (konfekcijski – gotovi tvornički koje tehničar može naknadno adaptirati frezanjem – promjenom smjera ili visine, ili individualni – izrađeni u zubnom laboratoriju točno prema situaciji kod pacijenta)

zubni abutment

POSTUPAK IZRADE NOVOG ZUBA OD IMPLANTATA  DO NAVLAKE 

 1. ugradnja implantata
 2. čekanje perioda oseointegracije (cijeljenja implantata s kosti) – najčešće 3-4 mjeseca; u tom periodu u Dental Estetic Studiu pacijente uvijek opskrbljujemo lijepim privremenim zubom/zubima
 3. otvaranje implantata i stavljanje gingivoformera – mali vijak oko kojeg se formira zubno meso tijekom 2 tjedna, da bi se postigla prirodnost konačnog rada tj. Vrhunsko sjedenje uz gingivu
 4. otisak s transferom – poseban otisak kojim tehničaru prenosimo smjer implantata u kosti i kojim mu diktiramo smjer budućeg abutmenta
 5. proba abutmenta i trajno zatezanje u implantat i zatvaranje otvora vijka
 6. otisak preko abutmenta za trajnu navlaku/krunicu ili više njih
 7. proba protetskog rada na kojoj se detaljno dogovaramo o boji, obliku, i definitivnoj estetici
 8. cementiranje gotovog rada na abutmente
 9. kontrola.

U današnjoj modernoj implantologiji radimo ponekad umjesto abutmenta mostove na vijak ali tada imamo otvor za vijak koji kasnije moramo  prekrivati kompozitom da se ne vidi. 

nadogradnja

Svi detalji u implantologiji i protetici na implantatima su jako bitni za buduću kvalitetu rada, dugotrajnost i naravno estetiku. U Dental Estetic Studiu imamo ogromno iskustvo , vodimo računa i o najmanjim detaljima da svaki rad bude besprijekorno i estetski i funkcijski najviše kvalitete.