Close

Ortodoncija i aparatići za djecu

Roditelji se često pitaju kada bih trebali s djetetom otći na prvi ortodontski pregled i kada je zapravo vrijeme da dijete nosi ortodontski aparatić za djecu.

Američko ortodontsko društvo (AAO) preporučuje prvi ortodontski pregled djeteta u dobi od 7 godina. Trajni zubi počinju nicati sa 6 godina i tada se već vide prvi znakovi ortodontskih problema pa se može procijeniti je li ortodontska terapija tj. ortodontski aparatić djetetu potreban tada ili kasnije.

Svakako je neke anomalije potrebno rješavati već u dječjoj dobi jer ih kasnije u protivnom fiksni aparatić za zube neće moći riješiti perfektno. Važno je napomenuti da djeca koja tako rano počinju s ortodontskom terapijom često trebaju i fiksne aparatiće u starijoj dobi, ali tada je terapija jednostavnija i kraća.

Dječja ortodoncija ukazuje da jedan od problema koji je potrebno rješavati u ranoj dječjoj dobi je „guranje jezika“ odnosno infantilno gutanje. Kod beba je normalno da je jezik pri gutanju u kontaktu s gornjom usnom. Nicanjem zubi djeca bi trebala prihvatiti zreli tip gutanja pri kojem je jezik oslonjen na nepce. Djeca koja to ne prihvate imaju izbačene zube i najčešće imaju problema i s izgovaranjem glasa „S“ i kod njih se taj problem treba riješiti ortodontskim aparatićem što prije.

Postoji mnogo ortodontskih aparatića za djecu kojima se ovaj problem može brzo i uspješno riješiti, a najvažnije je da se s terapijom počne dovoljno rano kad se ta štetna navika može ispraviti. I za druge dječje ortodontske anomalije postoje ortodontski aparatići i oni su uglavnom uvijek mobilni. Sa fiksnim ortodontskim aparatićima se ide tek kada dijete ima skoro ili sve već trajne zube.

U stomatološkoj ordinaciji Dental Estetic Studio cjelokupnu ortodonciju radi profesorica ortodoncije Senka Meštrović koja je jedan od najeminentnijih i najeduciranijih stručnjaka tog područja u Hrvatskoj i ima ogromno iskustvo kako u radu sa dječjom ortodoncijom tako i u ortodonciji odraslih tj. ortodonciji u svakoj životnoj dobi.

aparatić za djecu