Close

Zubne proteze, kako ih zamijeniti implantatima

Ukoliko se radi o potpuno bezubim čeljustima, osim klasičnih totalnih zubnih proteza koje su potpuno mobilne i često ne baš ugodne za pacijenta, zubi se mogu nadomjestiti i ugradnjom zubnih implantata na koje se zatim postavljaju zubi i takvi zubi su drastično stabilniji i čvršći. Postoji nekoliko načina na koje je to moguće izvesti kad je u pitanju potpuno bezuba čeljust:

Zubna proteza na lokatorima ili prečki

Zubna proteza na lokatorima je protetsko rješenje za bezubu čeljust, gdje se skeletirana zubna proteza pomoću lokatora ili kugličnih veza čvrsto drži na prethodno ugrađenim implantatima. Potrebno je ugraditi 2-4 implantata. U donjoj se čeljusti najčešće ugrađuju po dva implantata, a u gornjoj 4. Razlika između zubne proteze na lokatore i klasične totalne proteze je što je zubna proteza na lokatore polufiksna konstrukcija, što znači da je stabilnija u ustima i znatno ugodnija za pacijenta.

Daljnje prednosti su:

– lakše i brže navikavanje na zubnu protezu jer je drastično reducirana tj. manja

– veća stabilnost, čvrsto se drži uz čeljust

– lako održavanje oralne higijene

– jako lijepo izgleda i omogućuje sigurne kretnje i govor

– mogućnost reparature proteze i mogućnost adaptacije jer se lako vadi i stavlja u ustima.

All-on-4 i All-on-6 fiksni most na implantatima

Kod All-on-4 sustava ugrađuju se 4 implantata u bezubu čeljust, a kod All-on-6 sustava 6 implantata. U 1 dan pacijent dobiva privremeni fiksni most na vijke, koji se zašarafi u ugrađene implantate. Nakon 4-6 mjeseci od ugradnje implanata radi se precizan trajni most na vijke. Ova metoda je sve češći izbor pacijenata jer je kratkotrajna, pacijent u 1 dan ima novi osmijeh, znatno je niža cijena od klasične terapije implantatima i fiksnim mostovima, a konačan rezultat je prekrasan i potpuno prirodan izgled zuba. Ovim sustavima se u stomatološkoj ordinaciji Dental Estetic Studio bavimo već 8 godina.

Prednosti pred klasičnim zubnim protezama su:

– radi se o fiksnom protetskom, mostu na šerafe tj. radu koji se ne vadi iz usta

– spriječavanje daljnjeg propadanja kosti i odlično nadomještava manjak kosti

– brže navikavanje i ugodno nošenje

– bolji okus hrane jer ne prekriva cijelo nepce kao što je to slučaj kod klasičnih proteza

– odlično estetski izgleda, omogućava sve kretnje i govor kao sa vlastitim zubima

– može se po potrebi servisirati i u ordinaciji skinuti