Close

Endodoncija – liječenje bolesti zubnog živca

Endodoncija je grana stomatologije koja se bavi liječenjem bolesti zubnog živca.

Svaki zub u svojoj građi, osim tvrdih tkiva zuba kao što su caklina i dentin, sadrži i meko tkivo – tj. zubni živac ili zubnu pulpu.

Postojanje zubnog živca/zubne pulpe u zubu znak je “vitalnosti” zuba, a kada se njegovo zdravlje ugrozi, potrebno je endodontskim zahvatom liječiti nastalu situaciju.

Ugrožavanje zdravlja zubnog živca moguće je na različite načine, a najčešći je naravno zubni karijes (utjecaj bakterija i njihovih toksina kojima otapaju caklinu i dentin i prodiru u dubinu zuba).

Kod nas u zubnoj ordinaciji Dental Estetic Studio jako se puno računa vodi o održavanju zdravlja zubnog živca na različite načine:

  1. redovitim kontrolama
  2. primjenom biokmpatibilnih materijala u sanaciji zuba
  3. korištenjem podloga i zaštita za živac na bazi kalcija koji neutraliziraju bakterije i umiruju podraženi živac.

 

Naravno, u nekim situacijama, kada je karijes jako napredovao, živac nije moguce spasiti, i tada se radi zahvat “vađenja živca” ili endodontski zahvat,tj. čišćenje, širenje i punjenje kanala korijena kako bi se zub bez simptoma mogao zadržati u ustima. Prodiranje karijesa do živca znači prodiranje bakterija i infekciju unutrašnjosti zuba koja ako se ne sanira na vrijeme, prodire do kosti i može uzrokovati upalu tkiva oko zuba što se onda manifestira kao oteklina, često uz bolove, crvenilo, otok i slično.

Zbog toga je važno na vrijeme odstraniti karijes (bakterije i njihove toksine) čim se primjeti na pregledu da se prevenira nastanak navedenih komplikacija.

 

liječenje zubnog živca
 

Postupak uklanjanja zubne pulpe/živca koju je zahvatio karijes u zubnoj ordinaciji Dental Estetic Studio je sljedeći:

  1. kliničkim pregledom/ rentgenom/ te u tijeku rada na zubu i čišćenja karijesa utvrdimo da je zubni živac zahvaćen
  2. otvaramo područje zubnog živca tako da mu možemo u potpunosti pristupiti i ukloniti ga
  3. uklanjamo živac sa svrdlima uz obilno ispiranje
  4. ulazimo u kanaliće korijena koje također čistimo od živca iglicama i tekućinama za dezinfekciju kanala
  5. jako je važno doći do vrška korijena iglicama te optimalno proširiti kanale tako da smo sigurni da nema ostataka živca i bakterija u zubu
  6. punimo posebnim materijalima (polutvrdim punilom i pastom)
  7. radimo kvalitetnu kompozitnu plombu koja dobro brtvi i spječava kontaminaciju napunjenih kanala.

Ponekad, ako puno zuba nedostaje, u Dental Estetic Studiu se odlučujemo za izradu kompozitne estetske nadogradnje kojom se zub ojača, koja se sidri u korijenu te bezmetalne navlake kojom se liječeni zub zaštiti od mogućeg pucanja.