Close

Ortodontski aparatići za zube – izrada i upute o nošenju

Za sve vrste ortodontskih aparatića potrebno je u stomatološkoj ordinaciji napraviti :

– ortopan sliku svih zubi

– otisak zubi za studijske modele početka ortodontske terapije.


FIKSNI ORTODONTSKI APARATIĆ

Postava:
Ortodontske bravice dolaze iz uvoza te se kompozitnim materijalom lijepe na sve zube. Tanki žičani jedva vidljiv luk ulazi u utor bravica i s njima ih povezuju prozirne jedva vidljive gumene ligature. Ukoliko je potrebno bravice se tijekom terapije mogu specijalnim instrumentom skinuti i ponovo postaviti. Niti bravice, niti kompozitni materijal za ljepljenje ne uništavaju caklinu zubi.

Upute o nošenju:
Fiksni aparatić se mora aktivirati na redovitim kontrolama svakih 4-6 tjedana. Bez redovite reaktivacije aparatića terapija nije uspješna i zubi se ne pomiču. Redovitost dolazaka na kontrolu ima veliku utjecaj na trajanje cjelokupne ortodontske terapije. Nakon postave aparatića kao i nakon kontrola postoji mogućnost lagane osjetljivosti zuba koja ne traje duže od dva do tri dana. Sluznici usne šupljine i usnama potrebno je malo vremena kako bi se prilagodili bravicama. Za pomoć u navikavanju služi mekani vosak koji pacijent sam stavlja, a dobije ga kod postave aparatića. Prozirne gumene ligature koje služe za povezivanja žičanog luka i bravica mijenjaju se na svakoj kontroli. One mogu uslijed pigmenata iz hrane i pića između dvije kontrole promijeniti boju. Postoje i samolegirajuće bravice kod kojih gumice nisu potrebne i koje se upotrebljavaju u nekim slučajevima. Moguće je da se poneka bravica tijekom terapije odlijepi. U tom slučaju potrebno je nazvati ordinaciju, dogovoriti termin kako bi se ona vratila na zub. Da bi se spriječilo odljepljivanje i pucanje bravica potrebno je voditi računa o načinu prehrane i nekim navikama. Pacijenti koji imaju fiksne ortodontske aparatiće ne bi smjeli odgrizati hranu nego je usitnjavati nožem i vilicom. Također bi trebali izbjegavati ljepljivu hranu i karamele jer opasnost predstavlja sve što može odlomiti bravicu od zuba.

Kod nošenja fiksnog ortodontskog aparatića pacijent može sve jesti ali treba izbjegavati npr. zagrizanje u sendvič ili jabuku već treba komade trgati rukom ili rezati nožem te takve usitnjene stavljati u usta. Higijena za vrijeme nošenja aparatića mora biti savršeno dobra kako se ne bi zadržavali ostaci hrane i bakterije i došlo do nakupljanja plaka koji može uzrokovati upalu zubnog mesa i nastanak karijesa. Preporuča se svakih 6 mjeseci, a ako je potrebno i češće, očistiti i zubni kamenac. Gingiva kod nošenja aparatića kod nekih pacijenata može malo nabujati i prekriti djelomično krunu zuba, ali će se nakon skidanja aparatića u roku dva tjedna povući i splasnuti.

Skidanje fiksnog aparatića:
Terapija traje minimalno godinu dana jer toliko je minimalno potrebno da se zubi pomaknu i nakon pomicanja učvrste u kosti i dobiju stabilni rezultati. Prosječno terapija traje kod nas u ordinaciji 1-1,5 godinu. Nakon pomicanja zubi isto toliko vremena treba da se oni učvrste u kosti i zato pacijenti nakon fiksne ortodontske terapije moraju nositi retencijske naprave. Dužina trajanja retencijskog perioda individualna je za svakog pacijenata i ovisi o anomaliji koju je imao, dobi i stanju parodonta. Retencijske naprave mogu biti:1. fiksne (zubi se sa stražnje strane povežu žicom i kompozitnom smolom) i 2. mobilne (prozirni retainer).

Nakon skidanja fiksnog aparatiće prvih mjesec dana retainer treba nositi stalno osim za vrijeme jela i pića, a vrijeme nošenja se zatim postupno smanjuje. Pacijeti koji su u retenciji moraju svakako najmenje 3 do 4 puta godišnje doći na kontrolu.

Prije i poslije fiksne ortodontske terapije

Prije i poslije fiksne ortodontske terapije

MOBILNI ORTODONTSKI APARATIĆ

Izrada:
na temelju otiska zubi pacijenta ortodontski zubni laboratorij izrađuje mobilni aparatić koji može biti u raznim bojama. On se sastoji od akrilatne ploče i žice i vrlo jednostavno se stavlja na zube.

Nošenje:
Mobilni aparatić se nosi prosječno oko 14h dnevno, znači uglavnom noću i tijekom dana kada je to pacijentu moguće. Duljina terapije je jako individualna i ovisi od slučaja do slučaja. Za mobilni ortodontski aparatić potrebna je dobra suradnja pacijenta. Kako se najčešće radi o djeci, pozitivni stav i ppotpora roditelja su iznimno važni. Za mobilni aparatić obavezne su kontrole svakih 6 do 8 tjedana.

Mogućnosti terapije:
Mobilni ortodontski aparatić ima ograničenu mogućnost pomicanja zuba za razliku od fiksnog. Upotrebljava se kad manje djece kada je potrebno utjecati na razvoj zubnih lukova, napraviti modifikaciju rasta ili pri odvikavanju od štetnih navika kao što su guranje jezika ili sisanje palca. Takva terapija kod manje djece sprečava nastanak ozbiljnijih anomalija ali nije garancija da kasnije dijete, nakon nicanja svih trajnih zuba, neće trebati nositi fiksni aparatić. Mobilna terapija u mlađoj dobi može pomoći uspješnjem rješavanju nekih anomalija i može pomoći kako bi fiksna terapija kraće trajala i završila boljim rezultatom. Mobilni apartić mogu nositi i odrasli, ali samo za manje pomake zubi.


ORTHOCAPS NEVIDLJIVA ORTODONCIJA

Izrada:
Da li se pacijentov slučaj može i kako tretirati Orthocaps terapijom odlučuje Orthocaps baza u Njemačkoj gdje se proizvode aligneri za sve ordinacije u svijetu licencirane za rad sa Orthocapsom. Ordinacija radi profesionalne fotografije na temelju kojih komunicira sa njima o mogućnostima terapije i šalje im specijalne otiske na temelju kojih se izrađuju aligneri koji pomiču zube. Za svakog pacijenta stiže velika kutija sa alignerima. U proizvodnji u Njemačkoj kompjuterski sustav proizvede alignere individualno za svakog pacijenta . Za pacijenta dolazi kutija sa njegovim alignerima (CAPS) koje izmjenjuje sa novim svakih 3 tjedna i svaki novi aligner ponovo za djelić milimetra pomiče zube. Orthocaps ima u terapiji mekane alignere ( SOFT CAPS) i tvrde alignere (HARD CAPS) jer je naučno dokazano da na taj način pomicanje zubi je najzdravije za parodont i najefikasnije. Orthocaps često zahtjeva prije terapije na nekim zubima stavljanje takoreći nevidljivih sitnih kompozitnih stopera i stripping zubi . Stoperi omogućuju više vrsta pokreta pomicanja zubi.

Striping – je mikro sužavanje zubi specijalnim trakicama koje se radi u cijelom svijetu u ortodonciji kada nemamo dovoljno prostora, a kod Orthocapsa ga doktor radi na pojedinim kontrolama precizno prema uputi Ortocaps baze.

Nošenje:
Pacijent treba strogo voditi računa da slijedi upute o nošenju aparatića. Pacijent nosi alignere 24h dnevno ( minimalno 22h) i skida kada jede ili pije sve osim vodu. Prednost ovakve terapije je skidivost aparatića, laka higijena, mogućnost skidanja u specijalnim prilikama. Pacijent uvijek počinje novi tromjesečni ciklus novih alignera nošenjem prvi tjedan samo mekane SOFT CAPS , a nakon tog idućih dva tjedna danju HARD CAPS , a noću SOFT CAPS. Terapija : Traje oko 1 god , najviše 1,5 god. ovisno o slučaju. Orthocaps baza odlučuje da li će terapija ići u 1 fazi ili u težim slučajevima u 2-3 faze. Znači ako Orthocaps baza odredi da terapija ide u više faza, nakon prve faze će se morati uzimati novi otisak , koji šaljemo opet u Njemačku od kuda će doći nova kutija sa daljnjim nastavkom terapije. Pacijent u tom slučaju plaća samo još dodatno DHL slanje i povratak pošiljke. Kad terapija pomicanja zubi završi pacijent dalje još godinu dana nastavlja nositi zadnji aligner noću.[:en]Za sve vrste ortodontskih aparatića potrebno je u stomatološkoj ordinaciji napraviti :

– ortopan sliku svih zubi

– otisak zubi za studijske modele početka ortodontske terapije.