Close

Toksičnost amalgamskih plombi tj. ispuna

Amalgamski ispun ili laički plomba u svome sastavu sadrži živu i druge teške metale, koje ih čine toksičnim i zbog toga je njihova upotreba u mnogim zemljama u današnje vrijeme zabranjena. Živine pare otpuštaju se iz ispuna u usnu šupljinu i dalje ulaze u organizam tijekom žvakanja i pranja zubi, a količina ispuštenih para ovisi o broju, veličini i mjestu ispuna, navikama žvakanja, četkanju i pranju zubi.

Upravo te živine pare povećavaju rizik od:

– Alzheimerove ili Parkinsonove bolesti
– multiple skleroze
– bolesti bubrega, tumora, gastritisa, astme
– bolesti probavnog sustava: kolitisa, Chronove bolesti
– problema s koncentracijom i učenjem
– depresije, kroničnog umora i anksioznosti.

Istraživanja koja dokazuju toksičnost amalgama

Postoje brojna istraživanja koja dokazuju toksičnost dentalnih amalgama. Dokazano je kako živa neprestano curi iz amalgamskog ispuna te je kod pojedinaca zbog toga razina žive u organizmu bila 10-50 puta veća od dozvoljene. Također je dokazana povećana razina žive u srčanom mišiću kod srčanih bolesnika, povezanost žive s reumatoidnim artritisom, bolovima u mišićima, isrpljenošću…

Američka agencija za hranu i lijekove navodi kako je živa u amalgamskim ispunima štetna za djecu i fetuse. Krovna zdravstvena organizacija Kanade je izdala smjernice za korištenje zamjenskih materijala i također napominje kako se amalgamski ispuni nikako ne bi smjeli stavljati kod osoba koje imaju problema s bubrezima, kao ni trudnicama i djeci.

Amalgamski ispuni i estetika

Osim velike toksičnosti, amalgamski ispuni su i neestetski, uzrokuju obojenja zubnog mesa (tzv.”amalgamska tetovaža”) i samog zuba (tamno prosijavanje) te se i iz tih razloga u suvremenoj i modernoj stomatologiji više ne koriste. Zamijenjeni su u potpunosti novim, estetskim “bijelim” kompozitnim materijalima koji omogućavaju takvu restauraciju zuba da se uopće ne vidi da je na zubu išta rađeno.

Amalgamski ili “bijeli” ispun?

Amalgamski ispun se u našim zemljama nažalost i dalje još uvijek dosta koristi, prvenstveno zbog njegove niske cijene. Ipak, trebalo bi prilikom odabira ispuna (amalgam ili “bijeli” ispun) razmisliti o štetnim učincima dentalnog amalgama na vlastito zdravlje te o isplativosti investicije u skuplji i kvalitetniji i u konačnici više estetski restaurativni dentalni materijal.

MI U DENTAL ESTETIC STUDIU GODINAMA UPUĆUJEMO JAVNOST NA ŠTETNOST AMALGAMSKIH PLOMBI I VODIMO RAČUNA KAKO IH SKIDATI!

Toksičnost amalgamskih plombi

Promijenjene amalgamske plombe svjetlim kompozitnim ispunima i ponovo vraćena adekvatna anatomska forma popravljenim zubima