Close

UMNJACI – PROBLEMI SA NICANJEM I VAĐENJE UMNJAKA

Umnjaci, nazivani i ‘zubima mudrosti’ su treći kutnjaci, na svakoj strani gornje i donje čeljusti se nalaze iza dva sjekutića, očnjaka, dva pretkutnjaka i dva kutnjaka, dakle na osmom mjestu, pa ih se popularno naziva i ‘osmicama ‘.

umnjaci - nicanje i vađenje

Umnjaci pomakli i gornju trojku van zubnog luka i potpuno poremetili lijevu donju stranu. Pacijentica je imala pravilno posložene zube do svoje 19 godine kada su umnjaci počeli nicati a nisu imali mjesta da se smjeste i sve poremetili.

U pravilu niču u dvadesetim godinama, zbog čega se i nazivaju zubima mudrosti. Ukupno bi ih trebalo biti četiri. Evolucijom čovjeka dolazi do smanjenja čeljusti, dok zubi ostaju približno iste veličine, zbog toga su u većini slučajeva umnjaci impaktirani u kosti ili nisu izrasli do kraja te guraju zube ispred sebe ukoliko uopće postoje jer poneki puta ih neki nemaju.

Oni kada nemaju mjesta za nicanje jako guraju zube ispred sebe, dolazi do pomaka u položaju prednjih zubi, a stražnji često stradavaju jer guranjem umnjaka dolaze u prejaki kontakt sa susjednim zubima. Iz tih razloga često vidimo vrlo zdrave zube koji su najednom promijenili položaj, a stražnji zubi  prije umnjaka ne samo da nisu više u pravilnom zubnom luku nego šestice i petice su uništene jer su naglo morale biti devitalizirane ili pukle. To je česta klinička slika jakog guranja umnjaka. Pacijent zbog novo nastale kompresije neki puta mora ponovo na ortodontsku terapiju.

Kod nas u Dental Estetic Studiu se često donose odluke o tome da li umnjake sačuvati ili vaditi. Kod ortodontskih pacijenata, nakon detaljnog pregleda pacijenta i ortopan snimke, profesorica ortodoncije Meštrović u suradnji sa doktoricom Knego u većini slučajeva odlučuje da bi se umnjaci trebali vaditi.

Većina pacijenata doživljava probleme sa umnjacima u vidu otežanog nicanja, impaktiranih i semiimpaktiranih umnjaka, te karijesa koji nastaju zbog otežanog pristupa i četkanja umnjaka, zbog čega za umnjake kažemo i da su ‘mjesta’ gdje se skupljaju loše bakterije.
Isto tako otezžano nicanje često uzrokuje bol tog područja, sa crvenilom, oteklinom,a u težim slučajevima i ograničeno otvaranje usta sa boli koja se širi prema uhu, mogu se čak javiti i oticanje limfnih čvorova sa povišenom tjelesnom temperaturom. U takvim slučajevima se može provoditi terapija ispiranjem prostora između zuba i džepa koji čini gingiva koja ga djelomično prekriva a ispiranje radimo  antisepticima ili uklanjanjem ‘viška’ zubnog mesa oko zubne krune, a prepisuje se često i antibiotik koji težih stanja.  Kod učestalog ponavljanja upale zub se u konačnici vadi.

U Dental Estetic Studiu nakon što doktorica Knego donese konačnu odluku o tome da li se umnjak vadi ili čuva, donosi se daljni plan terapije. Pacijenti koji trebaju vaditi umnjake, bilo da su već izrasli ili su impaktirani u kosti dolaze kod našeg kirurga oralne medicine, dr. Ivasovića koji će umnjak izvaditi s lakoćom.

Ukoliko je umnjak u potpunosti ili djelomično impaktiran radi se zahvat nazvan alveotomija, rutinski zahvat u Dental Estetic Studiu, ako je umnjak izrastao u potpunosti i nije destruiran karijesom radi se obično vađenje. Gornji umnjaci su najčešće jednostavni za vađenje a donji često radi njihova položaja i veličine prije vađenja pored ortopan snimke  radimo i CT snimak dali nisu u mandibularnom kanalu.

CT snimak dali nisu u mandibularnom kanalu

Dok traje sami postupak vađenje umnjaka pacijent ne osjeća nikakvu bol. Dan, dva nakon vađenja može se javiti bol i  moguća oteklina tog područja te malo otežano otvaranje usta. Uz analgetike i hlađenje rane, bol i oteklina će se povući brzo. Bitno je da se pacijent pridržava uputa, ne smije se ispirati rana, kako ne bi došlo do ispiranja krvnog ugruška koji je bitan za pravilno zaraštanje rane. Trebalo bi izbjegavati vruću hranu i napitke koji mogu otopiti ugrušak.

U svakom slučaju uvijek pacijentima savjetujemo da kao kod nas u Dental Estetic Studiu vađenje umnjaka, pogotovo impaktiranih, radi specijalista oralni kirurg kojemu je to vrlo jednostavno i svakodnevni posao i pacijent se neće zahvatom nimalo izmučiti.