Close

Povlačenje zubnog mesa – rješenja?

U današnje vrijeme sve je rašireniji problem povlačenja zubnog mesa ili recesija. Najgore je to što uz povlačenje zubnog mesa dolazi uglavnom  do vidljivosti korjena zuba koji više nema kvalitetnu tvrdu caklinu nego se taj dio korjena potroši i nastane udubljenje na vratu zuba koje pri tome je tamnije jer exponiran dentin je tamnije boje od cakline krune zuba. Pored toga ti dijelovi postanu jako osjetljivi na toplinske podražaje.

 

Recesije/povlačenje zubnog mesa mogu biti uzrokovane raznim uzrocima:

Povlačenje gingive često prati i to da se ta zona vidljivog korjena jako potroši i prosijava donji sloj dentin koji je tamniji . Na slici: Donji zubi su izbjeljeni, ispuni promijenjeni a recesija ( povučena) gingiva malo ublažena jer su defekti potrošenosti zatvoreni roza kompozitom i dobili smo efekt da ti zubi ne izgledaju dugačko niti ogromno.

  1. prirodno povlačenje uzrokovano starenjem
  2. prejakim vodoravnim četkanjem zuba
  3. anatomskim varijacijama – najčešće kod tankog biotipa gingive i tanke kosti s vanjske strane korijena zuba

 

Što možemo učiniti po pitanju recesija?

Educirati pacijenta o razlozima njihovog nastanka te kako ih prevenirati. Pacijentu je potrebno objasniti i pokazati mu ako ima tanki biotip gingive i ako bi bio sklon nastanku recesija u budućnosti.

 

Također ako smo već primjetili recesije, potrebno je pacijenta upozoriti na njihovo prisustvo u ustima te kako ih tretirati. Recesije su često povezane s bolnim i osjetljivim zubnim vratovima, osobito na hladno, na što se pacijenti često žale misleći da imaju karijes. Riječ je o tipičnoj preosjetljivosti zubnih vratova jer je u toj zoni tanka caklina, živčani završetci su jako blizu površini zuba i izloženi su različitim podražajima iz okoline, a osobito kada se povuče zubno meso, ta zona je još izloženija i osjetljivija. Također, pošto je tu tanka caklina ili je već nema, zub se puno više troši prilikom četkanja, pa nastaju tzv.cervikalni defekti – “udubljene zone” u području zubnih vratova koji, osim što mogu biti jako osjetljivi na hladno, ne izgledaju estetski dobro.

Kada se kod pacijenta primjete recesije, tj.povlačenje zubnog mesa s cervikalnim defektima, bitno je zaustaviti taj proces.

To se može učiniti na nekoliko načina:

  1. promijeniti način četkanja zubi – uvijek kružno i prema zubu, kao da se pokušava zubno meso “navući” na zube, tj. “od crvenog prema bijelom”
  2. zaštititi ogoljene zubne vratove od daljnjeg trošenja na način da se nevidljivo kompozitnim materijalima uz dodatnu zaštitu posebnim tekućinama za umanjenje osjetljivosti na hladno, zaštiti to područje (na taj način daljnjim nepodesnim četkanjem neće doći do trošenja zubnih vratova, nego će se trošiti kompozitna plomba)
  3. ako je riječ o jako velikim izraženim recesijama gdje je već eksponiran korijen, najčešće predlažemo pacijentu kirurško prekrivanje te zone. To se radi na način da se transplantira vlastito meko tkivo (obično s nepca) kako bi se dobilo nekoliko milimetara u visinu zubnog mesa i prekrile ogoljene zone.

povlačenje zubnog mesa

U zubnoj ordinaciji Dental Estetic Studio uvijek se pacijentu ukaže na problem povlačenja zubnog mesa i predlože moguća rješenja, a pacijent u dogovoru s doktoricama odabere najbolju opciju.