Close

ZUBNI MOSTOVI

Zubni mostovi su protetska sredstva kojima se nadoknađuje zub ili više njih koji nedostaju.

Kod nas se u zubnoj ordinaciji Dental Estetic Studio izrađuju uglavnom bezmetalni mostovi, i to od:

  1. cirkona
  2. rijeđe Emaxa (radi se uglavnom u prednjoj regiji).

Zubni mostovi od cirkona su dovoljno čvrsti da izdrže snažne žvačne sile, a slojevanjem i individualizacijom u gornjim slojevima porculanom do konačne veličine i oblika dobivaju i na prirodnosti.

Zubni mostovi od Emaxa su savršene prirodnosti i vrhunske estetike, ali su indicirani uglavnom u prednjoj regiji za kraće raspone. U praksi znamo kombinirati na pretkutnjacima i kutnjacima cirkonske mostove sa slojevanim porculanom visoke individualizacije, s Emax mostovima ili navlakama/krunicama u prednjoj regiji kako bi postigli sklad i estetiku.

bezmetalni zubni mostovi

Baza zubnih mostova od cirkona se izrađuje kompjuteriziranom tehnikom CAD/CAM, te se na nju peku slojevi porculana.


most u cirkonkeramicii

Most u cirkonkeramici

 

Često nam se javljaju pacijenti koji bi zamijenili stare metal keramičke mostove jer im smetaju tamni rubovi i nisu zadovoljni estetikom takvih radova. Kod nas u Dental Estetic Studiu jako se vodi računa o tome i gotovo svi naši radovi su bezmetalni gdje nikad neće doći u pitanje prosijavanje tamnog ruba jer smo pronašli načine kako ih eliminirati, osim materijala koji ne sadrži tamni metal koristimo i adekvatne cemente s kojima možemo prekriti postojeće tamne devitalizirane zube ili zube sa ranije ugrađenim metalnim štiftovima.

 

POSTUPAK IZRADE

  1. najbitnije je napraviti dobar plan terapije kako bi zadovoljili estetske i funkcijske zahtjeve

  2. precizno brušenje na stepenicu svih zubi koji su ukljuceni u terapiju

  3. precizno otiskivanje brušenih zubi

  4. odabir vrste, prozirnosti i boje baze cirkona/Emaxa ovisno o boji prirodnog zuba, i željene boje u konačnici

  5. izrada privremenih zubi do probe novog rada kako bi brušene zube zaštitili i omogućili pacijentu normalno funkcioniranje

  6. proba zubnih mostova gdje se sve još detaljno dogovaramo s pacijentom o boji, volumenu, obliku

  7. cementiranje gotovih zubnih mostova

  8. kontrola.

 

Redoviti kontrolni pregledi su izuzetno važni kao i pravilno održavanje oralne higijene. Pacijente detaljno u Dental Estetic Studiu instruiramo o načinu četkanja (od “crvenog prema bijelom”, tj.od zubnog mesa prema zubu), dodatnim metodama održavanja dugogodišnje trajnosti zubnih mostova (vodice za ispiranje, tuševi za usta).

 

CIJENE ZUBNIH MOSTOVA

Pacijente vrlo često muči različitost cijena od ordinacije do ordinacije. Cijenu zubnih mostova ponajviše diktira činjenica koliko zubi se treba nadoknaditi. Zatim materijal od kojeg se izrađuju (različite varijante cirkona), stručnost i iskustvo stomatologa i zubnog tehničara.

Jako jeftinim cirkonskim zubnim mostovima u punom cirkonu bez individualizacije nikad nećemo dobiti vrhunske mostove, tj.mostove vrhunske estetike, prirodnosti i preciznosti.

GALERIJA NAŠIH RADOVA PRIJE I POSLIJE

Mostovi u cirkonu sa individualizacijom porculanom

Mostovi u cirkonu sa individualizacijom porculanom koji su nadomjestili zube koji su falili. Na prednje zube su stavljene porculanske ljuskice. Veliko je zadovoljstvo pacijentu kada otvori usta i njegovi i donji zubi su ovako lijepo i svježe sređeni. 

zubni mostovi i navlake 1

Makeover zubi navlakama u punom porculanu i cirkonskim mostovima u gornjoj čeljusti i porculanskim ljuskicama i mostovima u donjoj čeljusti.