Close

ZUBNE KRUNICE

Krunica ili navlaka je protetsko terapijsko sredstvo kojom se prekrivaju, a time i zaštićuju zubi koji su na bilo koji način oštećeni ili oslabljeni.  One se danas kod nas u Dental Estetic Studiu rade uglavnom bezmetalne u :

 1. Cirkonu
 2. Emaxu
 3. Empressu

Po čvstoći je najjači cirkon i ima  najbolje prekrivanje tamnog zuba te od njega izrađujemo i mostove , a po prozirnosti i prirodnosti je najljepši stakleni porculan Empress.

Emax se zadnji od njih  pojavio na tržištu i ima svojstva čvrstoće i prozirnosti, tj. visoke estetike.

Empress, iako  je delikatan pri manipulaciji tehničaru i doktoru, jako je čvrst kad je cementiran i izgleda potpuno prirodno kao nova caklina.


Pacijenti nas često pitaju koji je materijal za krunice  najkvalitetniji? Oni su svi najviše kvalitete i estetike, a mi se s našim zubnim tehničarom dogovaramo gdje što želimo postići i koji materijal upotrijebiti da se dobije očekivani rezultat.

Doktorica Knego često u jednim ustima kombinira cirkonske mostove i Emax navlake ili Empress ljuskice da bi se postigao maksimum estetike.

Krunice od navedenih materijala su lijepe ako se na njih stavljaju slojevi porculana i glazurom sjenčaju detalji koji se žele postići. Krunica od čistog cirkona je estetski nezadovoljavajuća jer je čisti cirkon gust i neproziran te zbog toga takve krunice nikada ne radimo. Baza od cirkona ili Emaxa na koju se peče porculan radi se iz blokova kompjuteriziranom CAD/ CAM tehnikom i na nju tehničar radi slojevanje porculanom da bi postigao individualizaciju i vrhunsku estetiku.


Pacijente često kod krunica muči:

 1. različitost cijena
 2. da li će dobiti dobru kvalitetu
 3. da li će imati  ružne crne rubove, što je često kod starih metal porculanskih radova


Cijene krunica

Pacijenti su često zbunjeni različitim cijenama krunica  po ordinacijama, a cijena i kvaliteta ovise o nekoliko faktora  i pacijenti ne znaju da svaka krunica nije i lijepa krunica i da se one jako mogu razlikovati po kvaliteti, estetici  i dugoročnosti, a to je nadasve diktirano ljudima koji izrađuju krunice i mostove koji su često na neki način i umjetnici.

Jako jeftinim cirkonskim  krunicama nikad nećemo dobiti vrhunske krunice, tj. krunice vrhunske estetike, prirodnosti i preciznosti.zubne krunice i navlakeZato je kod izrade krunica ( navlaka) i mostova jako važno:

 1. tko radi preparaciju zuba brušenjem i preciznost  stepenice na koju krunica precizno sjedi i zatvara – iskustvo doktora
 2.  pravilna  dubina stepenice na vratu zuba na kojoj sjedi krunica kod prekrivanja tamnih zubi da se ne vidi crni rub – iskustvo doktora
 3. pravilna procjena zagriza već pri brušenju i davanje naloga zubnom tehničaru što treba i kako napraviti –  iskustvo i znanje doktora
 4. precizna kompjuterska izrada baze krunice sa strane iskusnog zubnog tehničara,
 5. stavljanje slojeva porculana na bazu i glaziranje  za što su potrebne umjetničke vještine zubnog tehničara
 6. tehnika cementiranja i odabir cemenata izuzetno je važan faktor
 7. dobro oko doktora i smisao za estetiku koji dirigira procesom


Tamni rubovi na krunicama

Oni su danas kod nas u ordinaciji Dental Estetic Studio PROŠLOST jer mi sve krunice ( navlake) radimo bezmetalne , a za problem tamnih devitaliziranih zubi koji nose navlaku ili most imamo svoje sisteme kako ga riješiti. To je jedan od tehnički najtežih problema u dentalnoj medicini I MORAMO SI DATI PUNO TRUDA DA TO RIJEŠIMO IDEALNO.


Danas se zbog tamnih korijena koji prosijavaju iznad krunice, u najboljim klinikama svijeta devitalizirani mrtvi zubi vade  i stavljaju implantati posebnom tehnikom i tehnički posebne navlake na implantat. I mi sve češće to radimo ako pacijent želi.


Cilj kod izrade svih krunica( navlaka i mostova)  u Dental Estetic Studiu je da se postigne visoka preciznost, perfektna prirodna estetika, dugoročna dobra funkcija, a još uvijek normalna cijena zbog čega su svoje protetske radove doktorici Knego povjerile tisuće pacijenata.