Close

LJUSKICE

Ljuskice za zube su porculanske ljuske koje se izrađuju nakon minimalnog brušenja samo prednje stijenke zuba i cementiraju specijalnim cementima na zub. Izrađuju se u zubnom laboratoriju press tehnikom ili kompjuteriziranom CAD/CAM tehnologijom. 

ljuskice za zube knego

Stavljaju se kada je na prednjim zubima potrebno promijeniti:

 • oblik zuba
 • boju zuba
 • položaj zuba
 • laganu ortodontsku anomaliju

LJUSKICE DANAS IZRAĐUJEMO 3 VRSTE:

 1. Porculanske ljuskice kompjuterski napravljene
 2. Porculanske ljuskice izrađene slojevanom  tehnikom (feldspathic)
 3. Kompozitne ljuskice

Porculanske ljuskice za razliku od kompozitnih  imaju puno veću kvalitetu ,postojanost boje, čvrstoću, prirodnost i transparenciju. Najljepšim ljuskicama na svijetu smatraju se porculanske izrađene slojevanom tehnikom pečenja porculana koje izgledaju najprirodnije i najljepše, a rade se kao umjetnost. One su specijalnost doktorice Knego i našeg laboratorija i uglavnom njih radimo u ordinaciji.

Uvjet je da zubi nisu prejako uništeni od karijesa, tj. da nemaju velike ispune. Rezultat stavljanja ljuskica za zube je izuzetno velika estetska promjena osmjeha pacijenta sa minimalnim brušenjem prirodnog zuba i velikom trajnosti takvog rada. Često ih kombiniramo sa prethodnim izbjeljivanjem tako da je krajnji cjelokupan efekt novog osmjeha bijeliji i svježiji, jer se tako posvijetle i okolni zubi. Isto tako, kod makeovera ih kombiniramo po potrebi sa cirkonskim mostovima ili e-max navlakama što je krajnji rezultat skladna, estetski prirodna i lijepa cjelina osmijeha. Izrada ljuskica za zube traje 5-7 dana uz nošenje provizornih ljuskica koje odmah izrađujemo nakon brušenja i uvrštene su u našu cijenu.

Dr med dent Knego osobno radi svu protetiku u stomatološkoj ordinaciji pa tako i ljuskice za zube. Postavljanjem ljuskica za zube se bavi više od trinaest godina što je vrlo važno jer one zahtjevaju jako precizno brušenje i cementiranje, kombiniranjem više vrsta cemenata da bi krajnji ishod bili zubi vrhunske prirodnosti, estetike i trajnosti.


LAMINATI – LJUSKICE BEZ BRUŠENJA

Laminati (lumineers) NON PREP TEHNIKA ljuskice su koje se stavljaju na zube tehnikom cementiranja bez prethodnog ikakvog brušenja zubi. Stavljamo ih kad želimo lagano povećati volumen zubi i osmjeha, i njima korigirati formu, loš položaj ili boju zuba. Zbog laganog povećanja volumena zuba i zato što vrlo malo pokrivaju nedostatke ispod nisu česti slučajevi gdje ih možemo stavljati.


CIJENE LJUSKICA

Cijene ljuskica za zube u stomatologiji variraju najviše prema tome od kojeg materijala su napravljene, ali uvijek će kao i drugi zahvati u stomatologiji biti adekvatan omjer kvalitete, estetike i stručnosti doktora koji ih radi. U našoj Zagrebačkoj stomatološkoj ordinaciji Dental Estetic Studio isključivo radimo porculanske zubne ljuskice ili kad je potrebno pokriti tamnu boju zuba u E-maxu jednom od najnovijih bezmetalnih materijala. One imaju visoku kvalitetu i prirodnost i u oba materijala cijene ljuskica ili laminata su iste. U ordinaciji ne radimo kompozitne ljuskice za zube koje su naravno na tržištu drastično niže cijene, ali im i trajnost, prirodnost, glatkoća, sjaj tj. estetika se ne mogu mjeriti. Kompozitne kad radimo na zahtjev pacijenta tretiramo kao obični kompozitni ispun tj.faseta i cijene takvih ljuskica za zube u našoj ordinaciji su identične cijeni plombe.

U stomatološkoj ordinaciji imamo dvije cijene porculanskih ljuskica za zube ovisno kojim cementom ih cementiramno i da li su još povšinski u glazuri nijansirane tj. individualizirane do maksimalne prirodnosti da izgledaju kao prirodna caklina. Tehnika cemeniranja i vrsta cementa jedan su od jako važnih faktora za prirodnost zubne ljuskice kao i za čvrstoću vezivanja sa zubom. Dr Tatjana Knego sa godinama je usavršila tehniku cementiranja možemo reći do savršenstva zato kad se odlučujete za ljuskice vrlo je važno pitati tko će u određenoj ordinaciji Vam raditi i koliko ima iskustva, od čega će biti napravljene jer cijena ljuskica za zube mora biti adekvatna tome. Za cijene u Dental Estetic Studiu informirajte se putem maila, telefonom ili najbolje pregledom na kojem će doktorica Knego Vam precizno sve objasniti i vidjeti da li ste uopće pacijent za taj zahvat.


LJUSKICE ZA ZUBE SU TRAJNO RJEŠENJE


TRAJNOST

Pacijenti često pitaju koliko su porculanske ljuskice za zube trajno rješenje, koliko su delikatne za žvakanje i što se nesmije sa njima.

Doktorica Knego nakon više od 13 godina bavljenja sa ljuskicama i redovnim kontrolama pacijenata koji su prije toliko godina stavili ljuskice za zube moze reći: one su zaista trajno rješenje, pacijentima pružaju veliko estetsko zadovoljstvo i štite prednju stijenku zubi, a pacijentima ne stvaraju nikakve probleme.

Pravo izrađene i od pravilnog porculana porculanske ljuskice za zube su trajno rješenje jer ne mijenjaju boju , čvrste su kao i prirodna caklina, ne troše se i mijenjaju se najčešće tek kada sa starosti se jače povuče zubno meso. Najveća je pogreška kada pacijent misli i sretan je da je dobio jeftine i da je tu uštedio. Sigurno će se kroz vijeme pokazati da takve jeftinije njegove ljuskice za zube nisu trajne, možda nisu niti dovoljno prirodne, odljepljuju se .. Itd. Ako su pravilno izrađene i individualizirana naknadnim porculanskim slojem porculanska ljuskica nikada radi sofisticirane i izuzetno precizne tehnike izrade ne mogu takve ljuskice biti jeftine.

Kod toga treba naglasiti 2 stvari koje s izuzetno bitne:

 1. Tko vam radi porculanske ljuskice jer je tu izuzetno bitno:
  – iskustvo doktora
  – iskustvo zubnog tehničara pri izradi
  – vrsta cementa i tehnika cementiranja
  – pravilno izabrana vrsta porculana

 2. Kompozitne ljuskice za zube nisu trajno rješenje za razliku od porculanskih i ne mogu se kvalitetom usporediti sa porculanskim ljuskicama.

  Razlika je:
  • vremenom promjena boje i žućenje
  • nemaju transparenciju i prirodnost
  • troše se jako tako da vrlo brzo nemaju prvobitni oblik
  • odvajaju se na rubovima


KAKO SE PONAŠATI S PORCULANSKIM LJUSKICAMA

Ako su pravilno izrađene sa porculanskim ljuskicama se pacijent treba ponašati identično kao sa vlastitim zubima. Dapače, pacijent koji ima ljuskice za zube će zaboraviti na probleme vidljivih plombi na prednjim zubima i njihovo ” otkrhavanje” Estetika zubi je sa njima trajno ista i one su ogromno zadovoljstvo za pacijenta.

Što treba paziti kad imate poculanske ljuskice:

 • ne čupati pre snažno tvrdu hranu u kontra smjeru od osi ljuskice
 • ako primjetite da noću stišćete i škripite zubima trebali bih izraditi noćnu udlagu
 • izbjegavati mogućnost udarca jer one nisu čelik i slomiti će se poput prirodne cakline

Higijena zubi s ljuskicama:

Higijena zubi sa porculanskim ljuskicama za zube je identična kao i prirodnih zubi: pravilno i redovito četkanje zubi, upotreba svakodnevnih zubnih pasta, upotreba najnormalnije dentalnog konca jer ako su pravilno cementirane vi između zubi prolazite koncem kao i ranije prije ljuskica.


ŠTO AKO SE PACIJENTU SLOMI ILI ODCEMENTIRA LJUSKICA

Za lom ljuskice za zube uvijek postoji razlog ili udarac, nepažnja ili atipične noćne kretnje radi bruxizma. To se zaista jako rijetko dešava i pacijent se obično sjeti da je bio prije par dana udarac ili je zagrizao košticu i onda taj napuknuti dio nakon par dana se odvojio nekim mekim žvakanjem.

U slučaju takvog problema novu izradimo u 1 dan i potpuno je ista kao i ostale, a ako je samo odcementirana vratimo ju u 10 min.

Doktorica Knego u Dental Estetic Studiu toliko je usavršila godinama tehniku cementiranja porculanskih ljuskica za zube i upotrebljava najbolje svjetske cemente da se zaista teško može desiti odcementiravanje zubnih ljuskica.

GALERIJA NAŠIH RADOVA PRIJE I POSLIJE

porculanske ljuskice

Porculanske ljuskice

Slučaj korigiran ljuskicama

Ljuskice za zube

izrada laminata

Izrada laminata

Kombinacija ljuskica i navlaka u CAD/CAM tehnici

Kombinacija ljuskica i navlaka u CAD/CAM tehnici

zubne ljuskice prije poslije

Laminati na gornjim dvojkama koji su bez brušenja izrazili volumen i ljepši osmijeh

Laminati stavljeni na zube bez prethodnog brušenja zubi

Laminati stavljeni na zube bez prethodnog brušenja zubi

Ljuskice za zube na gornjih i donjih 6 zubi

Ljuskice za zube na gornjih i donjih 6 zubi i donjim jedinicama

zubne ljuskice prije poslije

Ljuskice za zube samo na gornjih 6 prednjih zubi

zubni make over

Make over kombiniranjem ljuskica i bezmetalnih navlaka u skladan osmijeh

ljuskice za zube

Slučaj tretiran kombiniranjem bezmetalnih navlaka i ljuskica za zube

cijena

Ljuskice za zube – na 6 prednjih zubi

estetska stomatologija

Ljuskice – na 6 prednjih zubi

Zubne ljuskice nakon sanacije gingivitisa

Ljuskice na gornjih 10 zuba nakon sanacije gingivitisa

zubne ljuskice prije poslije

Ljuskice za zube na 4 prednja zuba

Ljuskice na prednja 4 zuba

Ljuskice na prednja 4 zuba i kompozitna korekcija vrhova trojki

prekrasan osmijeh

Ljuskice na 6 prednjih gornjih zubi

vidljiva gingiva

Na pacijentici koja ima široku čeljust i preuske zube isključivo ortodontskom terapijom se nije mogla riješiti estetika bez postave ljuskica

porculanske ljuskice kod muškog osmijeha

Slučaj kako se i muški osmijeh jako može promijeniti sa porculanskim ljuskicama

kombinacija ljuskica i izbjeljivanja zubi

Sa šest porculanskih ljuskica i izbjeljivanjem postignut je prekrasan osmijeh

zubi presvučeni porculanskim ljuskicama

Istrošeni, kratki i potamnjeli zubi presvučeni porculanskim ljuskicama koje su vratile dužinu i svjetlinu

Porculanske ljuskice za zube na prednja 4 zuba i izbijeljeni okolni zubi

porculanske ljuskice u boji

Naš novi makeover zubi sa potpisom doktorice Knego porculanskim ljuskicama za zube u boji po želji pacijentice i usne pomlađene te popunjene hijaluronskim filerom Juvederm, rad doc. dr Ljiljane Hlupić.

nove ljuskice na zubima

Ljuskice

novi zubi nakon tretmana ljuskicama

Ljuskice

Porculanske ljuskice u gornjoj i donjoj čeljusti

Porculanske ljuskice u gornjoj i donjoj čeljusti

Razmak između jedinica korigiran porculanskim zubnim ljuskicama

Razmak između jedinica i prirodno sitne dvojke korigirane porculanskim ljuskicama

gornji zubi s ljuskicama za zube uz izbjeljivanje preostalih zubi

Iskrzani i potrošeni gornji prednji zubi korigirani porculanskim ljuskicama uz izbjeljivanje preostalih zubi, čime se postigao predivan osmijeh!

porculanskim zubnim ljuskicama postignut je savrsen osmijeh

Nakon ortodontske terapije korigiran je položaj zubi, ali tek nakon korekcije položaja, oblika i boje zubi porculanskim ljuskicama postignut je savrsen osmijeh!

Zubne ljuskice u gornjoj i donjoj celjusti

Porculnaskim ljuskicama u gornjoj i donjoj celjusti postigao se lijep i skladan osmijeh!

Gummy smile i tretman većim porculanskim zubnim ljuskicama 402x402

GUMMY SMILE tretmanom i većim porculanskim ljuskicama postigli smo jako lijep osmijeh pacijentice

zubne ljuskice s lijepim prirodnim i transparentnim bridovima

Nove ljuskice s lijepim, prirodnim i transparentnim bridovima na 4 prednja gornja zuba. Ostali zubi su prirodni.

etiri gornja prednja zuba prekrivena ljuskicama

Nove ljuskice s lijepim, prirodnim i transparentnim bridovima na 4 prednja gornja zuba. Ostali zubi su prirodni.

poput prirodnih zubi

Nove ljuskice s lijepim, prirodnim i transparentnim bridovima na 4 prednja gornja zuba. Ostali zubi su prirodni.

Ispravljene nepravilnosti oblika, istrošenih rubova i boje zubi kod pacijentice

Predivnim porculanskim ljuskicama ispravljene nepravilnosti oblika, istrošenih rubova i boje zuba kod pacijentice.

make over zubi sa laganom rejuvenacijom usana

Novi make over zubi sa laganom rejuvenacijom  usana hijaluronskim filerom.

BLOG

REZERVIRAJTE SVOJ TERMIN VEĆ DANAS!

Nazovite nas na broj telefona +385 1 4847 432 ili pošaljite upit.

KONTAKT