Close

LJUSKICE

ljuskice za zube


OPĆENITO O LJUSKICAMA

Zubne ljuskice za zube su porculanske ljuske koje se izrađuju nakon minimalnog brušenja samo prednje stijenke zuba i cementiraju specijalnim cementima na zub. Izrađuju se u zubnom laboratoriju press tehnikom ili kompjuteriziranom CAD/CAM tehnologijom. Stavljaju se kada je na prednjim zubima potrebno promijeniti:

 • oblik zuba
 • boju zuba
 • položaj zuba
 • laganu ortodontsku anomaliju

Uvjet je da zubi nisu prejako uništeni od karijesa, tj. da nemaju velike ispune. Rezultat stavljanja zubnih ljuskica je izuzetno velika estetska promjena osmjeha pacijenta sa minimalnim brušenjem prirodnog zuba i velikom trajnosti takvog rada. Često ih kombiniramo sa prethodnim izbjeljivanjem tako da je krajnji cjelokupan efekt novog osmjeha bijeliji i svježiji, jer se tako posvijetle i okolni zubi. Isto tako, kod makeovera ih kombiniramo po potrebi sa cirkonskim mostovima ili e-max navlakama što je krajnji rezultat skladna, estetski prirodna i lijepa cjelina osmijeha. Izrada ljuskica za zube traje 5-7 dana uz nošenje provizornih ljuskica koje odmah izrađujemo nakon brušenja i uvrštene su u našu cijenu.

Dr med dent Knego osobno radi svu protetiku u stomatološkoj ordinaciji pa tako i ljuskice. Postavljanjem ljuskica za zube se bavi više od deset godina što je vrlo važno jer one zahtjevaju jako precizno brušenje i cementiranje, kombiniranjem više vrsta cemenata da bi krajnji ishod bili zubi vrhunske prirodnosti, estetike i trajnosti.


LAMINATI – LJUSKICE BEZ BRUŠENJA

Laminati (lumineers) NON PREP TEHNIKA ljuskice su koje se stavljaju na zube tehnikom cementiranja bez prethodnog ikakvog brušenja zubi. Stavljamo ih kad želimo lagano povećati volumen zubi i osmjeha, i njima korigirati formu, loš položaj ili boju zuba. Zbog laganog povećanja volumena zuba i zato što vrlo malo pokrivaju nedostatke ispod nisu česti slučajevi gdje ih možemo stavljati.


CIJENE LJUSKICA

Cijene ljuskica za zube u stomatologiji variraju najviše prema tome od kojeg materijala su napravljene, ali uvijek će kao i drugi zahvati u stomatologiji biti adekvatan omjer kvalitete, estetike i stručnosti doktora koji ih radi. U našoj Zagrebačkoj stomatološkoj ordinaciji Dental Estetic Studio isključivo radimo porculanske zubne ljuskice ili kad je potrebno pokriti tamnu boju zuba u E-maxu jednom od najnovijih bezmetalnih materijala. One imaju visoku kvalitetu i prirodnost i u oba materijala cijene ljuskica ili laminata su iste. U ordinaciji ne radimo kompozitne ljuskice koje su naravno na tržištu drastično niže cijene, ali im i trajnost, prirodnost, glatkoća, sjaj tj. estetika se ne mogu mjeriti. Kompozitne kad radimo na zahtjev pacijenta tretiramo kao obični kompozitni ispun tj.faseta i cijene takvih ljuskica u našoj ordinaciji su identične cijeni plombe.

U stomatološkoj ordinaciji imamo dvije cijene porculanskih ljuskica ovisno kojim cementom ih cementiramno i da li su još povšinski u glazuri nijansirane tj. individualizirane do maksimalne prirodnosti kao izgledaju kao nova caklina. Tehnika cemeniranja i vrsta cementa jedan su od jako važnih faktora za prirodnost zubne ljuskice kao i za čvrstoću vezivanja sa zubom. Dr Tatjana Knego sa godinama je usavršila tehniku cementiranja možemo reći do savršenstva zato kad se odlučujete za zubne ljuskice vrlo je važno pitati tko će u određenoj ordinaciji Vam raditi i koliko ima iskustva, od čega će biti napravljene jer cijena mora biti adekvatna tome. Za cijene u Dental Estetic Studiu informirajte se putem maila, telefonom ili najbolje pregledom na kojem će doktorica Knego Vam precizno sve objasniti i vidjeti da li ste uopće pacijent za taj zahvat.


LJUSKICE SU TRAJNO RJEŠENJE


TRAJNOST

Pacijenti često pitaju koliko su porculanske ljuskice trajno rješenje, koliko su delikatne za žvakanje i što se nesmije sa njima.

Doktorica Knego nakon više od 13 godina bavljenja sa ljuskicama i redovnim kontrolama pacijenata koji su prije toliko godina stavili ljuskice moze reći: da su one zaista trajno rješenje i da sa njima osim velikog estetskog zadovoljstva i da štite prednju stijenku zubi nemaju pacijenti nikakvih problema.

Pravo izrađene i od pravilnog porculana porculanske ljuskice su trajno rješenje jer ne mijenjaju boju , čvrste su kao i prirodna caklina, ne troše se i mijenjaju se najčešće tek kada sa starosti se jače povuče zubno meso. Najveća je pogreška kada pacijent misli i sretan je da je dobio jeftine i da je tu uštedio. Sigurno će se kroz vijeme pokazati da takve jeftinije njegove ljuskice nisu trajne , možda nisu niti dovoljno prirodne, odljepljuju se .. Itd. Ako su pravilno izrađene i individualizirana naknadnim porculanskim slojem porculanska ljuskica nikada radi sofisticirane i izuzetno precizne tehnike izrade ne mogu takve ljuskice biti jeftine.

Kod toga treba naglasiti 2 stvari koje s izuzetno bitne:

 1. Tko vam radi porculanske ljuskice jer je tu izuzetno bitno:
  – iskustvo doktora
  – iskustvo zubnog tehničara pri izradi
  – vrsta cementa i tehnika cementiranja
  – pravilno izabrana vrsta porculana

 2. Kompozitne ljuskice nisu trajno rješenje za razliku od porculanskih i ne mogu se kvalitetom usporediti sa porculanskim ljuskicama.

  Razlika je:

  • vremenom promjena boje i žućenje
  • nemaju transparenciju i prirodnost
  • troše se jako tako da vrlo brzo nemaju prvobitni oblik
  • odvajaju se na rubovima


KAKO SE PONAŠATI S PORCULANSKIM LJUSKICAMA

Ako su pravilno izrađene sa porculanskim ljuskicama se pacijent treba ponašati identično kao sa vlastitim zubima. Dapače, pacijent koji ima ljuskice će zaboraviti na probleme vidljivih plombi na prednjim zubima i njihovo ” otkrhavanje” Estetika zubi je sa njima trajno ista i one su ogromno zadovoljstvo za pacijenta.

Što treba paziti kad imate poculanske ljuskice:

 • ne čupati pre snažno tvrdu hranu u kontra smjeru od osi ljuskice
 • ako primjetite da noću stišćete i škripite zubima trebali bih izraditi noćnu udlagu
 • izbjegavati mogućnost udarca jer one nisu čelik i slomiti će se poput prirodne cakline

Higijena zubi s ljuskicama:

Higijena zubi sa porculanskim ljuskicama je identična kao i prirodnih zubi: pravilno i redovito četkanje zubi, upotreba svakodnevnih zubnih pasta, upotreba najnormalnije dentalnog konca jer ako su pravilno cementirane vi između zubi prolazite koncem kao i ranije prije ljuskica.


ŠTO AKO SE PACIJENTU SLOMI ILI ODCEMENTIRA LJUSKICA

Za lom ljuskice uvijek postoji razlog ili udarac, nepažnja ili atipične noćne kretnje radi bruxizma. To se zaista jako rijetko dešava i pacijent se obično sjeti da je bio prije par dana udarac ili je zagrizao košticu i onda taj napuknuti dio nakon par dana se odvojio nekim mekim žvakanjem.

U slučaju takvog problema novu izradimo u 1 dan i potpuno je ista kao i ostale, a ako je samo odcementirana vratimo ju u 10 min.

Doktorica Knego u Dental Estetic Studiu toliko je usavršila godinama tehniku cementiranja porculanskih ljuskica i upotrebljava najbolje svjetske cemente da se zaista teško može desiti odcementiravanje ljuskica.

GALERIJA NAŠIH RADOVA PRIJE I POSLIJE

porculanske ljuskice

Porculanske ljuskice

prije i poslje postavljanja

Ljuskice

izrada laminata

Izrada laminata

cementiranje

Kombinacija ljuskica i navlaka u CAD/CAM tehnici

Laminati na gornjim dvojkama koji su bez brušenja

Laminati na gornjim dvojkama koji su bez brušenja izrazili volumen i ljepši osmijeh

Laminati stavljeni na zube bez prethodnog brušenja zubi

Laminati stavljeni na zube bez prethodnog brušenja zubi

Ljuskice na gornjih i donjih 6 zubi i donjim jedinicama

Ljuskice na gornjih i donjih 6 zubi i donjim jedinicama

prije i nekon postavljanja

Ljuskice samo na gornjih 6 prednjih zubi

zubni make over

Make over kombiniranjem ljuskica i bezmetalnih navlaka u skladan osmijeh

oštećeni zubi

Slučaj tretiran kombiniranjem bezmetalnih navlaka i ljuskica

cijena

Ljuskice – na 6 prednjih zubi

estetska stomatologija

Ljuskice – na 6 prednjih zubi

na prednjim zubima

Ljuskice na gornjih 10 zuba nakon sanacije gingivitisa

gornja i donja čeljust

Ljuskice na 4 prednja zuba

vrhunski rad

Ljuskice na prednja 4 zuba i kompozitna korekcija vrhova trojki

prekrasan osmijeh

Ljuskice na 6 prednjih gornjih zubi

vidljiva gingiva

Na pacijentici koja ima široku čeljust i preuske zube isključivo ortodontskom terapijom se nije mogla riješiti estetika bez postave ljuskica

novi osmijeh

Slučaj kako se i muški osmijeh jako može promijeniti sa porculanskim ljuskicama

Sa šest porculanskih ljuskica i izbjeljivanjem postignut je prekrasan osmijeh

Istrošeni, kratki i potamnjeli zubi presvučeni porculanskim ljuskicama koje su vratile dužinu i svjetlinu

prije i poslje postavljanja

Slučaj manjka gornjih dvojki korigiran ljuskicama

Porculanske ljuskice na prednja 4 zuba i izbijeljeni okolni zubi

BLOG

Rezervirajte svoj termin već danas!

Nazovite nas na broj telefona +385 1 4847 432 ili pošaljite upit!

KONTAKT