Close

Vrste i cijene zubnih proteza

Totalna proteza za gornju bezubu čeljust

Ukoliko se radi o potpunom ili djelomičnom gubitku zuba, a iz anatomskih ili drugih razloga se ne može napraviti fiksni rad, zubi se mogu nadoknaditi potpunim ili djelomičnim protezama. Cijene zubnih proteza variraju ovisno vrsti proteze odnosno o materijalu iz kojeg je proteza napravljena.

Vrste proteza:

– totalna proteza
– djelomična proteza
– proteza sidrena na dva ili više implantata

Podjela proteza od najniže do najskuplje cijene:

  1. obična akrilatna totalna proteza za bezubu čeljust
  2. akrilatna totalna proteza sa kvalitetnim kompozitnim zubima za bezubu čeljust
  3. Thermosens , prozirna i izuzetno čvrsta proteza za bezubu čeljust ili djelomični gubitak zubi
  4. djelomična wironit proteza sa kvačicama za djelomični gubitak zubi
  5. djelomična wironit proteza sa druker sistemom tj. ankerima u kombinaciji sa mostom za djelomičan gubitak zubi da se ne vide kvačice samo bijeli zubni niz
  6. totalna proteza koju čvrsto drže 2 implantata sa sistemom prečke ili lokator
  7. totalna proteza koju čvrsto drže 4 implantata sistemom prečke

TOTALNE PROTEZE

Totalne proteze se rade kod slučajeva potpune bezubosti gornje ili donje čeljusti. Najčešće se izrađuju iz akrilatnog materijala kojim se nadoknađuje gubitak volumena kosti i iz kojeg se izrađuju zubi proteze. Osim akrilatnih zubi , zubi u totalnoj protezi mogu biti izrađeni i od kvalitetnog kompozitnog materijala. Estetika i trajnost takvih zuba su veće od akrilatnih, ali su takve proteze i nešto više cijene. Proteza može također biti ojačana metalnom mrežicom unutar same akrilatne konstrukcije proteze, čija cijena je također nešto viša od običnih totalnih proteza bez metalne mrežice. Osim klasične proteze s njezinim modifikacijama, ona se može izrađivati i od najnovijeg visokokvalitetnog akrilata drugačije kemijske strukture koja mu daje veliku čvrstoću, trajnost, nelomljivost, ali opet mogućnost prilagodbe i postizanja zahtjevne estetike, tzv. Thermosens proteze. Takve proteze mogu biti i prozirne i na taj način se izbjegava loš estetski dojam.

Prednosti Thermosens proteza su:

– niski rizik za alergijsku reakciju
– bez promjene volumena, dimenzijski stabilne i čvršće od običnih proteza
– dostupne u čak 15 nijansi boja, tanje i samim time ugodnije za pacijenta
– biokompatibilne
– lake za prilagodbu i poliranje.

Totalna proteza precizno sjedi prateći konture mekih tkiva čeljusti i na taj način je stabilna u ustima. Prednosti totalne proteze nad fiksnim radom bez obzira na vrstu je u tome što se može lako vaditi iz usta, dobro održavati oralna higijena te što se može reparirati i podlagati van usne šupljine u slučaju loma ili ispadanja zuba.

DJELOMIČNE PROTEZE

U slučaju gubitka više zuba, osim fiksnim radom, nedostatak se može nadoknaditi i izradom djelomičnih proteza. Djelomične proteze mogu biti akrilatne sa žičanim kvačicama, mogu biti wironit proteze s metalnim kvačicama ili drugim retencijskim elementima kao što su kopče kojima se proteza po druker sistemu drži na fiksnom mostu, Thermosens proteze sa svim svojim već gore navedenim prednostima. Ako je moguće, uvijek se preferira izrada tzv.kombiniranog rada. To znači da se preostali zubi povežu u most koji na svojim krajevima sadrži elemente za retenciju proteze koji sjedaju u utore u samoj protezi.

Prednosti takvog kombiniranog fiksno-mobilnog rada su:

– bolja estetika, ne vide se metalne kvačice
– čvršće prilijeganje
– preostali zubi su zaštićeni fiksnim mostom, a proteza se lako vadi iz usta
– mogućnost reparature proteze i dobro održavanje oralne higijene.

Što se tiče cijena djelomičnih proteza, najjednostavnija za izradu i cjenovno najpovoljnija je proteza retinirana kvačicama, dok je cijena Thermosens proteze zbog veće kvalitete i nešto viša. Kod kombiniranog rada, cijena je također viša zbog izrade fiksnog mosta i zbog posebnih pričvsnih veza proteze i mosta.

PROTEZE NA IMPLANTATIMA

Zubna proteza na implantatima je protetsko rješenje za bezubu čeljust, gdje se skeletirana zubna proteza pomoću lokatora ili kugličnih veza ili prečki čvrsto drži na prethodno ugrađenim implantatima. Potrebno je ugraditi 2-4 implantata. U donjoj se čeljusti najčešće ugrađuju po dva implantata, a u gornjoj 4. Razlika između zubne proteze na lokatore i klasične totalne proteze je što je zubna proteza na lokatore polufiksna konstrukcija, što znači da je stabilnija u ustima i znatno ugodnija za pacijenta.

Daljnje prednosti takvog rada su:

– lakše i brže navikavanje na zubnu protezu
– veća stabilnost, čvrsto se drži uz čeljust
– lako održavanje oralne higijene
– jako lijepo izgleda i omogućuje sigurne kretnje i govor
– mogućnost reparature proteze i mogućnost adaptacije jer se lako vadi i stavlja u ustima.

Cijena proteze na implantatima je znatno veća od ostalih proteza jer zahtijeva ugradnju implantata, ali je konačan rezultat dugoročnost, čvrsto vezivanje za čeljust i bolja stabilnost.